Thursday, April 18, 2024
No menu items!
HomeScholarshipПідтримка українських студентів

Підтримка українських студентів

24 лютого 2022 року Росія почала військове вторгнення в Україну, в результаті чого з країни втекли понад 2,5 мільйона людей. Це найбільша гуманітарна криза для біженців у Європі з початку Другої світової війни. У відповідь на це Європейський Союз надав українцям право працювати, навчатися та жити з медичною та житловою підтримкою у своїх 27 країнах-членах без віз на термін до трьох років.

Індустрія освіти також швидко відреагувала на цей гуманітарний заклик і пропонує різноманітні переваги та підтримку українським студентам, науковцям, викладачам та викладачам. Не менш важливо, щоб школи та університети забезпечували цим біженцям відповідну освіту та доступ до неї. Потім вони можуть продовжити навчання або почати нові курси, надаючи їм необхідні навички, знання та впевненість у створенні кращого життя як для своїх сімей, так і для своїх.

У цій статті ми покажемо, як різні країни, університети, установи та в усьому світі підтримують та допомагають студентам і викладачам, які є біженцями з України, у плані академічних наук, консультацій, а також харчування, безкоштовного навчання та багато іншого.

Данія:

На підтримку та солідарність з народом України Данія заснувала програми допомоги українським біженцям із значними коштами. Крім того, Університет Південної Данії (SDU) та сім інших університетів призупинили співпрацю з російськими та білоруськими організаціями – це крок для підтримки українців у цей важкий час. 1 березня у відповідності з цим був опублікований прес-реліз, де було розпочато «чітке розмежування між державою Росії та громадянами Росії. Ми хочемо запропонувати нашу підтримку як співробітникам, так і студентам з України, а також Білорусі та Росії».
«Датські університети хочуть продемонструвати нашу солідарність з Україною і будуть шукати підтримки серед європейських університетів для співпраці щодо заходів підтримки, які можуть допомогти студентам та співробітникам університетів в Україні».

Нарешті, міністри Данії працюють над планами надання безкоштовних освітніх послуг, це рішення остаточно не узгоджено, і, сподіваємося, незабаром буде отримано позитивний результат.

Франція:

На знак солідарності з народом України, Франція надає тимчасовий захист біженцям, переміщеним через війну. Уряд Франції запустив фонд підтримки в розмірі 300 тисяч євро для вступу українських студентів у коледжі та організації Міністерства культури Франції.
Франція через свою програму ПАУЗА – Солідарність з Україною пропонує екстренне фінансування та підтримку українським дослідникам. Крім того, Foundation Maison des Sciences de l’homme (FMSH) надає короткострокові стипендії та фінансову підтримку дослідникам. Українські студенти можуть обирати з різноманітних доступних навчальних програм, вартість навчання яких варіюється від 100 до 1000 євро. Більшість із них мають ступінь магістра, але ви можете знайти деякі на рівні бакалавра чи доктора філософії.
Стосовно африканських студентів, які навчалися в Україні до вторгнення, Франція створила нову ініціативу щодо надання їм допомоги. Вони зможуть читати свої раніше зареєстровані курси у французькому університеті.

Підтримка Італії для українських студентів:

У відповідь на вторгнення Італія пропонує тимчасовий захист та екстрену посвідку на проживання біженцям з України. 28 лютого Італія виділила фонд у розмірі 500 000 євро на підтримку студентів та науковців, які постраждали від наслідків війни, проживають в Італії чи втекли з України.

Уряд також закликав академічні установи надати гранти та можливості для українських науковців. Директор Національного інституту ядерної фізики (INFN) повідомив, що вони збираються активувати програму підтримки українських вчених, які з ними працюють і відкриті для прийому вчених з України.

Підтримка Швеції для українських студентів:

За даними Шведської ради з питань вищої освіти, українським студентам у Швеції не потрібно подавати заяву про визнання. їхня іноземна кваліфікація буде оцінюватися в рамках процесу вступу. UHR керує процесом вступу до вищих навчальних закладів разом з університетами Швеції. Кілька шведських вищих навчальних закладів (ВНЗ) та організацій, що фінансують дослідження, пропонують різні види підтримки дослідникам і докторантам з України. Шведська королівська академія наук пропонує громадянам України стипендію для проведення наукових досліджень у Швеції під час або у зв’язку з нинішньою війною в Україні. Охоплена стипендія може становити до 20 000 шведських крон на місяць в цілому на період не більше 12 місяців. Це може включати витрати на проживання та проїзд,
Крім того, кілька університетів, наприклад, Стокгольмський університет, пропонують українським дослідникам вакансії.

Підтримка Угорщини та Польщі для українських студентів:

На підтримку українців, які тікають із зон бойових дій від наслідків російського вторгнення, Угорщина запропонувала безкоштовну освіту в Будапештському університеті Земмельвайса для студентів і дослідників, які постраждали від війни. Це також стосується іноземних студентів, навчання яких було перервано через вторгнення. Можливо, вони зможуть відновити навчання в університетах Угорщини та Польщі.

Крім того, студенти-медики з України можуть закінчити свої програми в університетах Польщі та Угорщини, оскільки обидві країни висловили спільну підтримку.
Згідно з твітом д-ра Аттіли Демко, керівника Угорського центру геополітики. «Угорщина пропонує іноземним студентам, які врятувалися від #UkraineRussianWar (Індія, Нігерія, інші африканські країни), продовжити навчання в угорських університетах».

Підтримка Чеської Республіки для українських студентів :

На знак солідарності з українськими студентами, Південночеський університет запропонував надзвичайні та соціальні стипендії та житло для тих, хто цього потребує.
Міністерство освіти, молоді та спорту Чехії виділить 150 мільйонів чеських крон на підтримку українських студентів. Крім того, університети надаватимуть індивідам у формі пропозицій стипендій, звільнень, підтримки, консультацій та допомоги

Відповідно до цього Карловий університет виділив у своєму гуртожитку понад 150 ліжок для студентів, науковців, співробітників та науковців, які постраждали від війни. Фінансову допомогу також планує надавати Університет Карла, який запровадив спеціальну телефонну лінію, де українцям надають психологічні консультації.

Університет Масарика в Брно негайно розірвав угоди з чотирма російськими університетами на знак протидії вторгненню.
Також Празький міський університет оголосив, що надає 25 повністю фінансованих стипендій для українських студентів чеською мовою під повним захистом.

RELATED ARTICLES
SCHOLARSHIP UPDATE

Be the First to hear about new Scholarships. Set a Reminder now. Never miss an Opportunity.

Most Popular